sobota, 29. januar 2011

Slovar jadralskih izrazov - 2.del

Prejšnjič smo objavili prvi del slovarja navtičnih izrazov, sedaj pa objavljamo še drugega.

Pašnjak: je en izmed bolj pomembnih, če ne celo najpomembnejši mornarski vozel. Narejen je lahko na več načinov in odvisno od vas je kater vam najbolj ustreza, le da ga znate zavezati pravilno.

Kurz: Gre za smer v katero nameravamo pluti. Le upamo lahko, da to ni proti vetru, saj smo ga v tem primeru nasrkali.

Muring: Muring je (po navadi) precej močna vrv, ki je na eni strani privezana na obalo (oz. pomol, da smo natančni), drugi krajec pa na prvi pogled leži nekje v vodi.

Sidranje: Je postopek, ki se ga praviloma ne da izvesti brez zapletov. Gre za sidranje jadrnice, tako da jo sidro drži na mestu in plava v morju brezsmerno, kot bi brez sidra.

Sidro: Je težek predmed pritrjen na vrv ali verigo in je namenjen sidranju jadrnic. Spustimo ga v morje in upamo, da zagrabi dno ter tako omogoči jadrnici, da ostane na istem mestu.

Špinaker: Gre za največje, ultralahko jadro, s katerim imamo neizkušeni plovci nemalo težav, saj ga je težko namestiti in preprosto ne uboga.

Vang: Vrv, ki je privezana na bum in jamobr in se zdi nepotrebna, vendar je še kako pomembna saj skrbi, da bum ne služi svojemu imenu in motovili okrog ter poškoduje posadko.

V prihodnje bomo poskrbeli, da se slovar objavi kot celota in dodali še kakšne izraze. V primeru, da imate izraz in vas zanima kaj je nam sporočite in umestili ga bomo v naš slovar.

Oglejte si -> 1. del slovarja jadralskih izrazov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar