sreda, 19. januar 2011

O Barkovljani, regati blizu Trsta


Barkovljana (orig. Barcolana) je največja regata v Sredozemlju in vsekakor ena izmed večjih na svetu. Po številu sodelujočih od samega začetka pa do danes je to preprosto največja regata na svetu.

Poteka ž od davnega leta 1964, ko je regato organiziralo nekaj lokalnih jadralnih klubov, takrat je sodelovalo le nekaj jadrnic, ki so tekmovale v prijateljski atmosferi. Danes pa je regata prešla meje skromnosti in se vsako leto ponaša z z okoli 2000 sodelujočimi jadrnicami (katere se prijavijo ni strogih omejitev). Na Regati sodeluje največ Italjanskih, slovenskih in hrvaških jadralcev, mnogo je tudi posameznikov iz oddaljenih držav kot je Avstralija.

Slovenski jadralci in jadrnice zadnje desetletje dosegajo odlične uspehe in segajo po samem vrhu tekmovanja na Barcolani. Tako je jadrnica Maxi Jena vse od leta 2002, ko je prvič sodelovala na regati pa do danes, dosegla 8x drugo mesto in enkrat prvo. Na drugem mestu je pristala prav vsako leto do leta 2009, ko je končno uspela nadvladati konkurenco. Leta 2010 pa jo je zopet doletela nesreča in pristala je na drugem mestu. Ta nesreča se imenuje Esimit Europa 2, katere generalni direktor je Igor Simčič in gre za projkt povezovanja Evropa in brisanja meja.

Barcolana je vsekakor odlična regata, ki se odvija na našm dvorišču in bi si jo moral prav vsakdo enkrat ogledati, če že ne na njej sodelovati.

Vsem tekmovalcem želim veliko sreče prihodnje leto na regati, ostalim prostočasnim jadralcem pa želim čim bolj ugoden najem jadrnice in brezskrbno jadranje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar