sobota, 5. marec 2011

Pokal Amerike - Vrhusnka svetovna jadralna regata

Pokal Amerika sega že v leto 1851, ko je jadrnica - škuner zmagala na tekmovanju okoli otoka Wight na jugu Velike Britanije. Pokal so poimenovali po zmagovalki in jadrnice še vedno tekmujejo za prestižni naziv zmagovalke Pokala Amerike. Pokal Amerika je tudi najstarejša trofeja v mednarodnih športih. Leta 1857 je pokal prejel New Yorški klub, določili pa so, da lahko sodelujejo različni klubi in različne jadrnice. Kmalu so se priključili Kanadčani in leta 1962 še Avstralija. Pomembno pravilo, ki so ga uvedli leta 1970 in je še v veljavi danes pa je potek samega tekmovanja. Naziv zmagovalke pripada samo eni jadrnici. Na naslednjem tekmovanju lahko nosilko pokala izziva samo ena jadrnica, ki pa je prej zmagala na tekmovanju proti ostalim jadrnicam.

Sodobna zgodovina tekmovanja za Pokal Amerike pa se začne leta 2010, ko je bila branilka naslova jadrnica Alinghi, tekmovala pa je proti jadrnici BMW Oracle. Pravila so spremenili, ker so želeli narediti pokal bolj zanimiv za gledalce. Pravila so dopuščala tekmovane v katamaranih in trimaranih. Ekipa Alinghi je tekmovala v katamaranu, medtem ko je ekipa BMW Oracle tekmovala v trimaranu. Jadrnice nista bile enakomerno hitre, pokal pa je brez poraza zmagala ekipa z jadrnice BMW Oracle.

Naslednje tekmovanje Jadrnic American's Cup se bo odvijalo v ZDA, bolj natančno na zahodni obali San Francisica, kjer je domači kljub jadrnice BMW Oracle. Tekmvali bodo v standariziranih katamaranih AC72, kar bo omogočalo, da zmaga spet boljša ekipa na jadrnici in ne bo več odvisno od plovnih lastnosti jadrnice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar