torek, 11. januar 2011

Najem prave jadrnice za začetnike


Torej, odločili ste se, da boste začeli jadrati pa ne veste kako s tega lotiti. Najprej morate vedeti, da ni potrebno kupiti svoje jadrnice, da se naučimo saj obstaja tudi najem jadrnice, ki je odlična izbira za začetnike in izkušene jadralce. V osnovi sta dve vrsti jadrnic za začetnike, "mokra" in "suha" varianta.

Na mokri varianti jadrnice lahko pričakujete, da boste večino časa mokri kot vam pove že ime. Sedeli boste na krovu ali na tleh, te jadrnice so lažje za upravljanje in so primern za začetnike. Na suhi varianti pa boste sedeli na sedežu ali robu jadrnice. Tudi ta oblika je primerna za začetnike, ki prvič jadrajo in so se odločili za najem jadrnice. Obstaja tudi druga oblika suhih jadrnic, ki ima kabino in v kateri vsekakor ne boste mokri.

Ko iščete jadrnice za najem je najbolje najti preprosto in majhno jadrnico na kateri se boste lažje učili. Takšno jadrnico je lažje upravljati, oprema je osnovna, manj je žic in jader, obenem pa jadrnica bolje jadra že v šibkem vetru. Ko se naučite osnov na manjši jadrnici lahko postopoma poskušate jadrati z večjimi vse dokler ne postanete izkušen jadralec.

Dobro je začeti s takšno, ki ima en jambor in eno jadro saj se boste lahko osredotočili na njuno delovanje in lažje osvojili veščino jadranja. Pomembno je, da izberete enotrupno jadrnico in se izogibate katamaranov in trimaranov, ki so težji za upravljanje.

Jadranje je izjemno zabavno in prav vsakomur, ki ga zanima in bi se rad naučil priporočam najprej najem jadrnice, ko pa dobite dovolj izkušenj in je želja dovolj velika pa razmislite o nakupu. Izberite majhno jadrnico za 2 osebi, mora biti notrupna in imeti eno jadro ter en jambor, dobro je če je trup iz steklene volne saj je lahek za upravljanje in hitreje odziven v šibkem vetru. Torej najdite ugodno jadrnico za najem in postanite izkušen jadralec, ki uživa v jadranju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar