torek, 4. januar 2011

Sestavni deli jadrnice

Jadrnice sodijo med večje izume človeštva in so bile v preteklosti nujno potrebne za raziskovanje sveta. Najverjetneje so še danes tako priljubljne ravno iz teh razlogov. Jadrnice že od samega začetka vključujejo nekaj pomembnih delov, ki so danes prav takšni kot so bili že v preteklosti. Pa jih poglejmo...

Trup
Ime trup izhaja iz dejstva, da gre za zunanji del jadrnice, ki vsebuje vse ostale dele, kot so tovor in posadka. Trup je zasnovan tako, da praktično drsi skozi vodo s kar najmanjšim uporom, ki posrkbi za tekoče premikanje po vodi. Oblike in velikosti trupa so raznolike, dva konca trupa pa imata vedno enako ime, prednji del je premec, zadnji del pa krma. Poznamo navadne enotrupne jadrnice, dvotrupne katamarane in trimarane.

Krmilo
Krmilo služi ohranjanju in spreminjanju smeri vožnje. Razdelimo ga na tri dele, na list, rudo in podaljšek.
 
List: To je tisti del krmila, ki je pod vodo. Po navadi je plastičen ali lesen. Narejen je kar seda hidrodinamično, torej da čim lepše drsi skozi vodo.

Rigola(ruda): Rigola je vodoravna palica, ki gre iz lista krmila in z njo kontroliramo smer. Rigola je tudi mesto, kjer je krmilo vpeto na jadrnico (t.i. pant, kateri je zelo podoben tečajem vrat).
 
Podaljšek: Podaljšek je aluminijasta palica, dolga med 60-120 cm). Pritrjen je na konec rude z posebej oblikovano gumo tako, da je dovolj gibljiv da se obrača v vse smeri.

Jambor, glavno jadro in bum
Jambor je osrednji drog, ki stoji približno na sredini jadrnice. Glavno jadro je osrednji pogon jadrnice, saj ujame veter in potiska jadrnico po vodi. Na jambor je pritrjeno iz vertikalne strani, na bum pa iz horizontalne. Bum je nosilec glavnega jadra, vodoravno vpet na jambor in podpira glavno jadro.

Kobilica
Zadnji izmed pomembnejših sestavnih delov jadrnice je kobilica. To je pravilno oblikovan del, ki je potopljen globoko v vodo in skrbi za ravnotežj jadrnice, tako, da se le ta ne prevrne ob močnejših valovih in vetrovih. Jadralci morajo paziti, da ne zaidejo v plitve vode, saj lahko tako poškodujejo kobilico, ki se nahaja na dnu trupa jadrnice in je potopljena pod vodo.

Torej, pregledali smo osnovne vitalne dele vsake jadrnice, naslednjič pa se bomo posvetili podrobnostim.

Ni komentarjev:

Objavite komentar