četrtek, 16. december 2010

Naj se odločim za najem ali nakup jadrnice

Skoraj vsi, ki smo že jadrali se zavedamo, da je jadranje sproščujoče in izjemno zabavno doživetje. Bodisi ste jadrali v najeti jadrnici, s prijatelji ali poslovnimi partnerji vsekakor ste uživali v plutju po širnem morju. Zato ste verjetno pomislili kako lepo bi bilo imeti svojo jadrnico, da bi lahko odjadrali kadarkoli si to zaželite in se podali v prostrano morje.

Vendar je potrebno vedeti nekaj stvari in dodobra razmisliti preden se odločite za nakup jadrnice. V mnogo primerih je namreč bolje, da se preprosto odločite za najem jadrnice in si tako prihranite marsikateri strošek in neprijetnosti.

Zakaj je torej najem jadrnice boljša odločitev kot nakup?

Prvič morate pomisliti koliko časa boste vsako leto namenili jadranju. Ker je sezona dolga le nekaj več kot pol leta morate vedeti, da je treba v tem času jadrnico izkoristiti kot se le da. To pomeni, da morate jadrati vsaj nekaj tednov, da se vam izplača imetje jadrnice. V primeru, da boste jadrali le 2-3 tedne na leto se vam vsekakor bolj splača najem kot pa nakup.

Poleg časovnega izkoristka svoje jadrnice se morate zavedati, da so precejšni stroški tudi z vzdrževanjem, privezom in skladiščenjem jadrnice izven sezone. Stroški so precej visoki in so skoraj v višini nekaj-tedenskega najema jadrnice.

Če mislite, da je bolj preprosto in hitreje odpluti s svojo jadrnico kot pa najeto pomislite kaj vse je potrebno storiti pred izplutjem. Moramo pripraviti in pregledati vso plovno opremo, poskrbeti za čistost jadrnice, brezhibnost jader in se pripraviti na izplutje. Pri najeti jadrnici je vsaj oprema že pregledana in jadrnica pripravljena na izplutje kar vam prihrani kar nekaj časa.

Vsekakor je imeti svojo jadrnico odlično, vendar moramo najprej pomisliti, koliko denarja nameravamo vložiti v ta podvig (tako za nakup kot za redno vzdrževanje, skladiščenje in privez) ter koliko časa in energije imamo na voljo. Za povprečnega posameznika je ponavadi najem jadrnice bolj racionalna odločitev zato je tudi priporočljiva.

Ni komentarjev:

Objavite komentar